El Salvador

Onze activiteiten

Gemeenschapsontwikkeling door Sasel vzw en Stichting Aragon van William Aragon in een sloppenwijk nabij de hoofdstad van El Salvador. 

Projecten

Financiering van:

  • School ( basis-en secundaironderwijs): 250 leerlingen, waarvan de helft met financiële adoptie door Belgische sponsors.
  • Programma studiebeurzen aan de gerenomeerde UCA-universiteit voor enkele afgestudeerden van de school.
  • Hulp aan de gemeenschap (ong. 3000 vluchtelingen burgeroorlog): volwassenenonderwijs, voeding, water- en elektriciteitsvoorziening, sport, scoutsbeweging. 
  • Medisch Centrum, met accent op psychotherapie.
  • Horeca- opleidingscentrum.

Aflam ondersteunt de projecten door een tussenkomst in de werkingskosten van deze projecten, in het bijzonder staat Aflam in voor de lonen van leerkrachten .

  • een tiental oud-leerlingen van deze school studeert verder aan de universiteit van San Salvador. In 2019 is voor hen een fonds opgericht om hun studies te betalen. Deze studenten blijven actief betrokken bij de werking van Sasel. In hun vrije tijd geven ze bijlessen aan leerlingen en helpen mee in de werking van de scouts, vorming van volwassenen en ouderenzorg. Aflam steunt dit fonds.

Onze partners 

Deze projecten worden door Aflam samen met volgende partners opgevolgd:

  • Sasel , Belgische vzw die voor de fondsenwerving en de actieve begeleiding van de projecten instaat.
  • Stichting Aragon, NGO naar Salvadoraans recht, die het totale project Sasel vzw lokaal waarmaakt.
  • Steunfonds GVA ( Gasthuiszusters van Antwerpen), die projecten in de welzijn -en gezondheidssector in de Derde (Togo, Congo en El Salvador) en de Vierde wereld (in Antwerpen) ondersteunt. 
  • William Aragon, Salvadoraan en Belg, is tijdens de burgeroorlog in een Belgisch pleeggezin opgegroeid. Hij is afgevaardigd bestuurder van de Sasel en van de Stichting Aragon, en vertrouwenspersoon van Aflam ter plaatse.

Lokaal draagvlak

Actieve deelname van ouders en families aan het project (bouw school en infrastructuur; koken voor kinderen enz.).

Problematiek van de duale maatschappij van El Salvador: moeilijkheid om lokale “inbedding” en sponsoring te vinden. Doorbraak nu, dankzij de oprichting van een scoutsbeweging en de samenwerking met lokale kerkelijke instellingen.

De school is officieel erkend door het Salvadoraanse Ministerie van Onderwijs als één van de beste onderwijsinstellingen van het land. Deze school heeft als privé-onderwijsinstelling helaas geen recht op enige vorm van subsidiëring, wel op officiële diploma’s. 

Opvolging en controle 

Opvolging van de budgetten gebeurt door de Sasel vzw in samenwerking met de afgevaardigd- bestuurder en de financiële directeur van de Stichting Aragon. 

Bijkomende controle door bezoeken ter plaatse van Aflam.

Frequente contacten met de bestuurders van Sasel (de Voorzitter van Aflam is tevens lid van de RVB van Sasel) en met de afgevaardigd-bestuurder tijdens diens werkbezoeken aan België.

%d bloggers liken dit: